Moottorivene - Motorbåt

Motorbåt

Vad behöver du tänka på innan du köper motorbåt?

Att köpa motorbåt är att förverkliga en dröm, åtminstone för en stor del av oss. Vi funderar länge och överväger flera olika alternativ innan vi äntligen slår till. Det är ett stort köpbeslut, som inte bara kräver budget utan också noggrann eftertanke. Vi behöver ta reda på hur båten fungerar och försäkra oss om att vi klarar av att hantera den. Det är också viktigt att lista de egenskaper vi vill att båten ska ha och kontrollera att den båt vi köper verkligen uppfyller alla våra förväntningar.

Om du planerar att köpa båt lönar det sig att först fundera på hur du kommer att använda båten. Vill du glida runt i skärgården på dagen men sedan åka hem och sova i egen säng? Eller vill du ha en båt med övernattningsmöjlighet så du kan låta vågorna vagga dig till sömns? Hur länge behöver du kunna bo i båten? Sysslar du med olika vattensporter? I den här artikeln tar vi en närmare titt på de vanligaste motorbåtsmodellerna och saker du behöver tänka på innan du köper båt.

Hur ser ditt båtliv ut?

Motorbåtens användningssyfte är avgörande för hur stor budget du behöver för båtköpet. Här är några frågor som hjälper dig konkretisera behoven för just din båt:

 • Hur många personer ska rymmas i båten?
 • Kommer du att göra dagsturer eller behöver du en båt med övernattningsmöjlighet? Hur många kojplatser behövs i så fall?
 • Behövs pentry och toalett?
 • Ska motorbåten användas för hobbyer som fiske eller vattensporter?
 • Använder du endast båten i vackert väder eller ska den klara tuffa väderförhållanden? 
 • Ska det vara en aluminium- eller glasfiberbåt?
 • Är du nybörjare eller en erfaren sjöbjörn?

De vanligaste motorbåtsmodellerna:

Öppna båtar

Den vanligaste båttypen är den öppna båten med utombordsmotor, antingen med eller utan styrpulpet. Öppna båtar är praktiska och enkla att hantera, de passar utmärkt för båtturer längs kusten. En öppen båt är det bästa alternativet för dig som ska använda båten till både nytta och nöje. Den kan fungera som utflyktsbåt, fiskebåt och som transportmedel till och från stugan. Det är enkelt att stiga ombord och röra sig i en öppen båt, och du kan gå i land nästan varsomhelst. Dessutom kan du transportera mycket packning i den. Många öppna båtar har väderskydd i form av ett kapell som skyddar passagerarna från vind och vattenstänk. Det finns inga kojplatser i en öppen båt.

Pulpetbåt (konsolbåt)

Pulpetbåten kan också kallas konsolbåt. Det är en öppen båt med styrpulpet, antingen sidopulpet eller en centerpulpet.

Läs mer om pulpetbåtar och kolla modellerna:
Finnmaster pulpetbåtar

Moottorivene - Motorbåt - Finnmaster S6
Bowrider (BR)

Bowrider är en mindre öppen båt, med styrpulpet och vindruta. Båten har inget fördäck, men i stället har den fler sittplatser och därmed rum för fler passagerare ombord.

Läs mer om bowriders och kolla dessa modeller:
Finnmaster bowriders
Husky bowriders

Moottorivene - Motorbåt - Finnmaster R6

Utfärdsbåtar

Utfärdsbåtar är större än öppna båtar och har kajuta med kokmöjlighet samt 2–3 kojplatser. Utfärdsbåtar passar även för längre båtresor, och de är rymliga nog att fungera som förbindelsebåtar. De vanligaste typerna av utfärdsbåtar är daycruiser-, hardtop- och kabinbåtar.

Day Cruiser (DC)

Daycruiser-båtar passar, som namnet antyder, utmärkt för dagsturer. Under fördäcket finns förvaringsutrymme och det är även möjligt att övernatta i fören.

Läs mer om daycruiser-båtar och kolla modellerna:
Finnmaster Day cruisers
Grandezza Day cruisers

Moottorivene - Motorbåt - Finnmaster T6
Hard Top (HT)

En HT-båt är en överbyggd utflyktsbåt med fördäck, där det öppna utrymmet övergår i kajuta utan mellanvägg. I hardtopbåtar finns kojplatserna i fören.

Kabinbåt – pilotbåt

Kabinbåtar och pilotbåtar är utfärdsbåtar utrustade med styrhytt och rymligt akterdäck. Den här båttypen passar utmärkt för både nytta och nöje, den kan användas som utflykts- och fiskebåt men lika gärna som förbindelsebåt. I styrkabinen finns kojplatser och kokmöjlighet.

Läs mer om kabinbåtar och kolla modellerna:
Finnmaster kabinbåtar

Långfärdsbåtar

Över sju meter långa beboeliga båtar klassas som långfärdsbåtar. Vanligtvis har de både öppna och överbyggda utrymmen, 3–4 kojplatser, pentry och fastmonterad toalett.

Läs mer om Långfärdsbåtar och kolla modellerna:
Finnmaster långfärdsbåtar
Grandezza långfärdsbåtar

Motor

När du har bestämt dig för båttyp och modell, är det dags att välja motor. Även här behöver du börja med att fundera vad du ska använda båten till, för det avgör vilken motor du behöver. Du måste också bestämma om du ska satsa på en utombords- eller inombordsmotor och om den ska vara bensin- eller dieseldriven. Finnmaster- och Huskybåtar är utrustade med utombordsmotorer av märket Yamaha och Grandezza-båtar med inombordsmotorer av märket Volvo Penta eller Mercruiser.

En utombordsmotorbåt är en öppen båt eller en överbyggd motorbåt, med utombordsmotor monterad på båtens akter utanför båten. En inombordsmotorbåt är oftast en lite större motorbåt, vars motor har placerats inne i båten. Större inombordsmotorbåtar utrustas ofta med två motorer.

Tillverkningsmaterial

När du ska köpa båt är det skäl att kontrollera vilka material båten har tillverkats av. Moderna båtar tillverkas oftast av glasfiberarmerad plast. Det är ett mycket hållbart, mångsidigt och lättskött material, som är lätt att reparera ifall skador uppstår.

De vanligaste metallerna som används i båtar är aluminium och stål. Av aluminium tillverkas allt från småbåtar till stora yachter och allt däremellan. Aluminium är ett hållbart material, som tål mindre stötar. Av stål tillverkas främst större, över 10 meter långa båtar.

Det äldsta och mest traditionella tillverkningsmaterialet är naturligtvis trä. Träbåtar serieproduceras inte längre, men de tillverkas fortfarande på beställning. En träbåt håller sitt värde, men kräver betydligt mer omsorg och underhåll än en båt gjord av glasfiber eller aluminium. Dessutom är det mycket arbetsamt att reparera träbåtar. 

Helhetskostnader

När du överväger att köpa en motorbåt så är det bäst att du är ärlig mot dig själv och gör upp en realistisk budget. Räkna med alla kostnader som följer med båten, även tråkiga utgifter som vinterförvaring. Behöver du skaffa kompletterande utrustning, en båttrailer eller en båtplats? Förutom dessa kostnader ska du också inkludera utgifter för försäkringar, bränsle, renovering och eventuell service i budgeten. Det lönar sig också att jämföra båtarnas utrustningsnivå. I en del båtar är utrustningen minimal, medan exempelvis Finnmaster- och Grandezzabåtar har en hög utrustningsnivå som är en av marknadens mest heltäckande.

I långfärds- och utfärdsbåtar krävs mera utrustning än i öppna båtar, eftersom större båtar har övernattningsmöjlighet. Den som vill kunna bo bekvämt i båten, använda elektroniska navigationssystem och annan elektronisk tilläggsutrustning får så lov att räkna med högre helhetskostnader för båten. I en öppen båt behövs inte mycket utrustning.

Om du är nybörjare och ska köpa din första båt kan det vara svårt att veta vilka faktorer som påverkar båtpriset. Andrahandsvärdet för en båt kan variera mycket, beroende på båtens skick men också på hur populär modellen är. En omtyckt serietillverkad båt är mycket enklare att sälja vidare än en ovanligare båtmodell som få känner till. Landet där båten tillverkats påverkar också priset, båtar som tillverkats i Norden har oftast ett bättre andrahandsvärde än båtar som tillverkats i andra länder.

Tips till dig som ska köpa motorbåt

 • Kartlägg dina behov.
 • Fundera hur och i vilket väder du ska använda båten.
 • Jämför båtar och priser, och kolla båtens utrustningsnivå.
 • Välj motor i passande storlek.- Provkör båten om det är möjligt. Om inte, läs åtminstone recensioner om båten.
 • Köp båt av en seriös och kunnig båthandlare.