Moottorivene - Motorbåt

Moottorivene

Mitä huomioida ennen moottoriveneen ostoa?

Moottorivene on iso investointi ja sen hankinta on monelle unelmien täyttymys ja yleensä pitkään jatkuneen haaveilun ja harkinnan tulos. Veneen ostaminen vaatii budjetin lisäksi myös tietoa, perehtymistä ja omien tarpeiden määrittelyä. Suunnittelu onkin hyvä aloittaa kartoittamalla omat tarpeet ja toiveet veneeseen liittyen. Millä tavalla ja mihin tarkoitukseen venettä käytetään? Halutaanko veneellä tehdä päiväretkiä saaristoon vai onko yöpymismahdollisuus tarpeellinen? Harrastetaanko veneellä erilaisia vesiurheilulajeja tai tarvitaanko sitä pidempiaikaiseen asumiseen? Tässä kirjoituksessa käymme läpi yleisimpiä moottorivenemalleja ja seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon ennen moottoriveneen ostoa.

Moottoriveneen käyttötarkoituksen määrittely

Moottoriveneen käyttötarkoitus määrittelee pitkälle myös sen, kuinka paljon budjettia veneen ostoon tarvitsee. Seuraavat kysymykset on hyvä ottaa huomioon veneen käyttötarkoitusta määriteltäessä:

 • Kuinka monta henkilöä veneeseen on mahduttava?
 • Aiotaanko veneellä tehdä päiväretkiä vai tarvitaanko siihen yöpymistilat? Jos tarvitaan, kuinka monta nukkumapaikkaa?
 • Tarvitaanko pentteri ja wc-tilat?
 • Tuleeko moottorivene kalastuskäyttöön vai haluatko harrastaa sillä vesiurheilua?
 • Käytätkö venettä vain hyvällä säällä vai täytyykö sen kestää kovempaakin keliä?
 • Alumiini- vai lasikuituvene?
 • Oletko kokenut merenkävijä vai vasta-alkaja?

Yleisimpiä moottorivenemalleja:

Avovene

Suomessa yleisin venetyyppi on avovene eli avoin perämoottorivene, joko varustettuna ohjauspulpetilla tai ilman. Avoveneet ovat näppäriä ja helposti käsiteltäviä veneitä, jotka sopivat parhaiten rannikkokäyttöön. Avovene on paras ratkaisu silloin, kun halutaan yleisvene mökki-, huvi-, yhteys- ja kalastuskäyttöön. Avoveneessä on helppo liikkua ja siihen on helppo nousta, minkä lisäksi sillä voi rantautua lähes millaiseen paikkaan tahansa. Avovene soveltuu myös erinomaisesti tavaran kuljetukseen. Sään varalle monesta avoveneestä löytyy kuomu suojaamaan matkustajia. Avoveneissä ei ole nukkumapaikkoja.

Pulpettivene

Pulpettivene on avovene, josta löytyy lisäksi ohjauspulpetti joko sivulta tai keskeltä.

Lue lisää Pulpettiveneistä ja katso mallit:
Finnmaster pulpettiveneet

Moottorivene - Motorbåt - Finnmaster S6
Bowrider (BR)

Bowrider on pienehkö avovene, jossa on pulpetti ja tuulilasi. Veneessä ei ole keulakantta, vaan sen tilalla on lisää istumapaikkoja, minkä ansiosta veneeseen mahtuu samaan aikaan isompikin porukka kyytiin.

Lue lisää Bowridereista ja katso mallit:
Finnmaster Bowriderit
Husky Bowriderit

Moottorivene - Motorbåt - Finnmaster R6

Retkivene

Retkiveneet ovat avoveneitä suurempia ja niissä mahtuu yöpymään 2-3 henkilöä. Ne sisältävät kajuutan sekä keitto- ja yöpymismahdollisuuden. Retkiveneet soveltuvat hyvin pidemmällekin venematkalle. Tilavuutensa ansiosta ne soveltuvat hyvin myös yhteysveneiksi. Retkiveneistä yleisimpiä ovat Day Cruiserit, Hard Topit ja Pilot-veneet.

Day Cruiser (DC)

Day Cruiserit soveltuvat nimensä mukaisesti loistavasti päiväretkille. Keulakannen alla on tilaa tavaroiden säilytykseen ja yöpymiseen.

Lue lisää Day Cruisereista ja katso mallit:
Finnmaster Day Cruiserit

Moottorivene - Motorbåt - Finnmaster T6
Hard Top (HT)

HT-veneet ovat keulakannellisia, kovalla kajuutalla varustettuja retkiveneitä, joissa avotila yleensä liittyy kajuuttaan ilman väliseinää. Makuupaikat löytyvät Hard Topeissa veneen keulasta.

Pilot-vene

Pilot-veneet ovat ohjaushytillisiä, tilavalla takakannella varustettuja retkiveneitä. Veneet soveltuvat retkeily-, yhteys-, kalastus-, tai muuhun hyötykäyttöön. Ohjaushytissä on makuutilat ja keittomahdollisuus.

Lue lisää Pilot-veneistä ja katso mallit:
Finnmaster Pilot-veneet

Moottorivene - Mototrbåt - Finnmaster P7W

Matkavene

Matkaveneeksi luokitellaan yli seitsemän metrin pituiset veneet, joissa voi asua. Ne sisältävät useimmiten sekä avointa, että katettua tilaa, makuupaikat 3-4 hengelle, keittiön sekä kiinteän wc:n.

Lue lisää matkaveneistä ja katso mallit:
Finnmaster matkaveneet
Grandezza matkaveneet

Moottorivene - Mototbåt: Grandezza-40-FLY

Moottori

Kun olet päättänyt mihin venetyyppiin ja malliin päädyt, sinun täytyy valita veneeseesi vielä moottori. Moottorin valinta perustuu siihen, mihin tarkoitukseen venettä käytät. Joudut päättämään valitsetko sisä- vai perämoottorin ja bensiinin vai dieselin? Finnmaster ja Husky –veneet on varustettu Yamaha-perämoottoreilla ja Grandezza-veneet on varustettu Volvo Penta tai Mercruiser –sisäperämoottoreilla.

Perämoottorivene on avovene tai katettu moottorivene, jonka perään on asennettu erillinen perämoottori. Sisäperämoottorivene on yleensä hieman isompi moottorivene, johon moottori on asennettu veneen peräosaan kiinteänä. Isommissa sisäperämoottoriveneissä on usein kaksi moottoria. Dieselmoottori on usein bensiinimoottoria kalliimpi, mutta sillä on parempi jälleenmyyntiarvo, minkä lisäksi se on varmempi, kestävämpi ja käytössä taloudellisempi.

Moottoriveneen valmistusmateriaali

Huomioi moottoriveneen ostossa myös sen valmistusmateriaali. Suurin osa nykypäivän veneistä valmistetaan lujitemuovista eli lasikuidusta. Se on erittäin kestävä, monipuolinen ja helppohoitoinen materiaali, jota on tarpeen tullen myös helppo korjata.

Veneissä yleisimmin käytettyjä metalleja ovat alumiini ja teräs. Alumiinista tehdään pienveneitä, mutta myös suuria jahteja ja kaikkea niiden väliltä. Alumiini on kestävä materiaali, joka kestää hyvin pieniä kolhuja. Teräksestä valmistetaan paljon suuria, yli 10-metrisiä veneitä.

Vanhin ja perinteisin veneen rakennusmateriaali on tietysti puu. Puuveneitä ei valmisteta enää sarjatuotantona, vaan pääasiassa tilaustöinä. Puuveneitä pidetään arvossa, mutta ne vaativat enemmän huoltoa ja hoitoa kuin lasikuitu- tai alumiiniveneet, minkä lisäksi peruskorjaukset on työlästä tehdä.

Kokonaiskustannukset

Kun harkitset moottoriveneen ostoa, ole realistinen ja rehellinen itsellesi budjetin suhteen. Sisällytä budjettiin kaikki veneen hankintaan ja talvisäilytykseen sisältyvät kustannukset. Tarvitsetko täydentäviä varusteita, venetraileria tai venepaikkaa? Vakuutus, polttoaine, kunnostukset ja mahdolliset huollot on myös syytä laskea mukaan budjettiin. Myös veneiden varustetasoa kannattaa vertailla. Joidenkin veneiden varustetaso voi olla minimaalinen, mutta esimerkiksi Finnmaster ja Grandezza –veneiden varustetaso on yksi markkinoiden kattavimmista.

Matka- ja retkiveneet vaativat avoveneitä enemmän venetarvikkeita, koska isommissa veneissä myös yövytään. Asumismukavuudet, sähköiset navigointijärjestelmät ja muut elektroniset lisävarusteet nostavat veneen kokonaiskustannuksia. Avoveneissä varusteita ei tarvita niin paljon.

Jos olet aloitteleva veneilijä ja ensi kertaa ostamassa venettä, sinun voi olla vaikea tietää, mitkä seikat vaikuttavat veneen hinnoitteluun. Veneen jälleenmyyntiarvo riippuu tietysti paljon veneen kunnosta, mutta myös mallista. Suosittu sarjatuotantona valmistettu moottorivene on helpompi myydä eteenpäin kuin harvinaisemmat veneet. Myös veneen valmistusmaa vaikuttaa, nimittäin suomalaisten valmistajien veneissä on lähtökohtaisesti parempi jälleenmyyntiarvo kuin ulkomaisten valmistajien veneissä.

Vinkkilista moottoriveneen ostajalle

 • Kartoita omat tarpeet
 • Määrittele käyttötarkoitus
 • Vertaile veneitä ja hintoja
 • Valitse oikean kokoinen moottori- Jos mahdollista, koeaja vene. Jos et pääse koeajolle, tutustu testituloksiin
 • Tee kaupat tunnetun ja asiantuntevan liikkeen kanssa